Womens Club
Απρίλιος 29, 2024, 09:57:06 μμ *
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
 
   Αρχική   Βοήθεια Αναζήτηση Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Πώς θα μειώσουμε το αλάτι;  (Αναγνώστηκε 1116 φορές)
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
alexia
Administrator
******
Μηνύματα: 345



« στις: Ιούνιος 11, 2012, 02:46:19 μμ »

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Η αρτηριακή πίεση είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτων στον κόσμο και ευθύνεται για περισσότερους από το 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3.400- 5.000 mg νατρίου ανά ημέρα.
Για τον γενικό πληθυσμό, το ποσοστό θα πρέπει να είναι μικρότερο από 2.400 mg νατρίου ανά ημέρα, που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού), και για τα άτομα με υπέρταση, η ποσότητα κατεβαίνει στα 1.500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι).

Ας δούμε 10 πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητά μας:

1. Μη βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού.
Προσθέστε το, αφού μαγειρευτεί, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας.
2. Αντικαταστήστε όπου μπορείτε το αλάτι με μυρωδικά, μπαχαρικά, ξίδι ή λεμόνι, για να νοστιμίσετε το φαγητό σας.
3. Να αποφεύγετε κατεψυγμένα- κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε τα φρέσκα.
4. Να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα τρόφιμα με συντηρητικά.
5. Να αποφεύγετε παστά - αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.
6. Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσματα, όπως κράκερ, κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κ.λπ..
7. Να αποφεύγετε τα έτοιμα dressings, όπως κέτσαπ, μαγιονέζα κ.λπ..
8. Προτιμάτε ξηρούς καρπούς ωμούς και ανάλατους.
9. Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα.
Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, baking-powder, διττανθρακικό νάτριο, άλμη, φωσφορικό δινάτριο άλας, αλγινικό νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, υδροξείδιο του νατρίου, προπιονικό νάτριο, θειώδες νάτριο.
10. Τέλος, δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο π.χ. χλωριούχο κάλιο.
Αναφορά στον συντονιστή   Καταγράφηκε

Ο κόσμος είναι πολύς για να κάνω σε όλους το χατήρι!
Σελίδες: [1]
  Εκτύπωση  
 
Μεταπήδηση σε:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Έγκυρη XHTML 1.0! Έγκυρα CSS!